• Ako sa schladiť: Slovák vs. ajurvéda

    Z času na čas je vhodné prehodnotiť naše lokálne zvyklosti a pozrieť sa na ne z inej perspektívy. Ajurvéda, tradičná indická medicína, by celkom logicky mala mať dosť skúseností s tým, ako sa správať vo veľkých horúčavách. Tak prečo by sme si nemali nechať poradiť? :-)

    Raňajky

    lassiSlovák: Pretože som uvedomelý a videl som veľa reklám, dám si na raňajky niečo zdravé. Najlepšie jogurt.

    Ajurvéda: Jogurt v lete? Určite nie. A vôbec žiadne kyslé chute (s výnimkou limetky). Keď jogurt, tak jedine zriedený s vodou v podobe nápoja lassi.

    Obed

    uhorkaSlovák: Skutočne viem, čo je zdravé. Na obed si pripravím šalát a dám do neho paradajky, papriku a cibuľku.

    Ajurvéda: V lete sa treba určite vyhýbať paradajkám, paprike, cibuli a cesnaku. Vhodné druhy zeleniny na leto sú napríklad uhorky, cuketa, brokolica a špargľa.

    Večer

    MätaSlovák: S kamarátmi skočím na orosené pivo alebo kofolu.

    Ajurvéda: Chladené nápoje sa neodporúčajú ani vo veľkých horúčavách. Sýtené nápoje už vôbec nie. A alkohol absolútne nie. To samozrejme platí po celý rok, nielen v lete. Najlepšie je piť čistú vodu. Ochladzujúco pôsobí mätový čaj, voda s pridaním ružovej vody a limetky alebo voda, v ktorej sme nechali počas noci vylúhovať koriandrové semienka.

    Nezabudnite na zaručený ajurvédsky „ochladzovač” – kokosový olej. Používajte ho nielen do jedla, ale aj zvonku na masáže alebo namiesto telového mlieka či pleťového krému. Určite je to zdravšie a ekologickejšie ako natierať sa ropnými produktami! (Na druhej strane však z vlastnej skúsenosti musím poznamenať, že uterák od kokosového oleja žiadny eko prášok nedokáže vyprať, a tak sa plusové body za ochranu životného prostredia vzápätí vynulujú.)

    Obrázky: Flickr under Creative Commons licence (1. by lilyinnepal, 2. by David Davies, 3. by JavaSquid

    Napíšte komentár →

Napíšte komentár

Zrušiť komentár